Ytskikt

Som hyresgäst har ni ansvar för att hålla rent och snyggt i er lokal samt att se till så att er verksamhet inte orsakar skador eller onormalt slitage på lokalen. Det är viktigt att tänka på att olika golv och ytskikt kräver olika städmetoder för att bli rena på ett skonsamt sätt.

Nedan följer råd för rengöring och skötsel av de vanligaste golvtyperna:

Linoleum- eller plastmatta

Använd i första hand torra rengöringsmetoder som dammsugning eller sopning. Gör det till en daglig rutin att avlägsna synlig smuts. Vid eventuell fukttorkning ska vaxbaserad städmetod användas. Använd inte hett vatten, starkt alkaliska rengöringsmedel eller starka lösningsmedel då dessa kan skada mattan.

Avlägsna fläckar innan de hunnit torka in, torka alltid med fuktad trasa efter fläckborttagning. Golvets grundskydd ska vid behov förbättras med golvvårdsvax. På ytor med stort slitage behöver detta göras varje år.

Klinker

Använd i första hand torra rengöringsmetoder som dammsugning eller sopning. För att få bort smuts som fastnat på beläggningens yta kan våtrengöring med mopp göras med varmt vatten blandat med ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel.

Trä

Använd i första hand torra rengöringsmetoder. Gör det till en daglig rutin att avlägsna synlig smuts. Vid grundligare rengöring, fukttorka golvet med väl urvriden microfibermopp. Använd ett vanligt allrengöringsmedel med pH 7–9.

Skada i ytskiktet eller kvist som släpper eller spricker ska åtgärdas snarast med hårdvax, lack eller träspackel innan fukt från till exempel städning förvärrar skadan. Mindre ytliga repor kan förbättras med lack- eller hårdvax. Större slitage i till exempel gångstråk kräver slipning och vax- eller lackbehandling.

Textilgolv

Använd extra kraftig dammsugare som kan suga upp damm, grus och partiklar ur mattans lugg och botten. Gör det till en daglig rutin att avlägsna synlig smuts med rengöringsmedel avsett för det aktuella golvet. Mattvätt med särskild mattvättmaskin behöver göras årligen i lokaler med stort golvslitage.

En ikon med ett hus

Hitta information om din fastighet

Letar du efter en specifik fastighet? Klicka gärna på knappen nedan.