Utser årets mest ansvarsfulla företag

Hur kommer det sig att du som svensk sitter med i juryn för Meliora, som utser årets mest ansvarsfulla företag i just Georgien?
”Jag har varit vice ordförande för det internationella standardiseringsarbetet med ISO 26000 och i samband med det kom jag i kontakt med deltagare från den georgiska delegationen. Jag deltog även i juryarbetet för Responsible Company of the Year 2022 i Georgien.”

Hur tycker du att Georgien står sig internationellt i sitt hållbarhetsarbete?

”Georgien är en ung västvänlig demokrati med företag som vill göra internationella affärer. Flera av företagen har arbetat med hållbarhet i flera år och utvecklas hela tiden. De verkar se Sverige och EU som källor till inspiration.”

Vad är det för företag som är med?

-De nominerade bidragen publiceras i slutet av maj. Sedan utses vinnaren i juni.

Är det hård konkurrens mellan bidragen?

”Att få ett pris kring ansvarsfullt företagande från en jury som bland annat innehåller experter från EU betyder mycket för dessa företag. Den finaste klassen är Grand Prix – Responsible Company of Year 2023. Precis som i Sverige så är vissa större företag väldigt duktiga och konkurrenskraftiga, medan de mindre företagen är mer fokuserade på återvinning, filantropi och pilotprojekt. Så det är en bra mix av bidrag.”

Vad tar du med dig från juryarbetet tillbaka till Sverige och Stenvalvet?

”Att det finns företag som Georgien som hållbarhetsredovisar bra enligt internationella standarder som GRI och FNs Global Compact. Även grön finansiering växer fram i dessa länder. Om man vill göra internationella affärer måste man följa internationella branschkrav och svara upp på ett bra sätt avseende såväl transparens som hållbarhetsredovisning. Företag i länder som är hungriga kan snabbt lära sig av liknande företag i t ex EU och bli riktigt duktiga på hållbarhetsredovisning mm och kunna erbjuda ännu mer hållbara produkter och tjänster. Det är högt tempo i hållbarhetsfrågan nu, även i Georgien, vilket känns lovande för framtiden.”