Fick påverka ut- formningen från start

Höga krav ställs på lokaler där vårdcentraler bedriver verksamhet. I tätt samarbete med Stenvalvet fick Snabbdoktor exakt vad de behövde.

I november 2022 öppnade vårdcentralen Snabbdoktor på bottenplanet i fastigheten K43 i Eskilstuna.

– Att vi valde att ha vår verksamhet just här beror på att vi ville ha fräscha lokaler så centralt som möjligt. Vi kollade runt och K43 var absolut bäst, säger Mahmoud Almohtasib, VD och verksamhetschef.

I de tomma lokalerna kunde allt byggas från grunden.

– Det fanns absolut ingenting här. Det innebar att det fanns goda möjligheter att anpassa lokalerna efter våra behov och möta de krav vi som vårdcentral måste uppfylla.

Det handlar bl a om att ha avskilda rum för infektionspatienter och ljudisolerade rum av sekretesskäl. Det ställs också en hel del krav som handlar om hygien.

– Till infektionsrummen behövdes också en ny entré eftersom vi behöver hålla isär patienterna. Det var absolut inga problem. Redan från början hade vi tät kontakt med Stenvalvet som var väldigt tillmötesgående och flexibla.

Det centrala läget är en stor fördel. Inte minst med tanke på att Snabbdoktor erbjuder hembesök inom Eskilstuna tätort för patienter som är 70 plus. Mobila team som består av läkare och undersköterska gör undersökningar, provtagningar, ställer diagnos och skriver ut recept.

– En del äldre har svårt att ta sig till en vårdcentral så hembesöken är väldigt uppskattade. Vi har generösa öppettider även i den vanliga verksamheten, från klockan 8 till 20. Vi är den enda vårdcentralen i Sörmland som erbjuder det, säger Mahmoud och tillägger att det som är lite speciellt för oss är att vi har sex timmars arbetsdag, vår personal är uppdelade i tre skift. Det tror jag faktiskt vi är ensamma om i hela Sverige.

Snabbdoktor fortsätter att ha regelbundna kontakter med Stenvalvet.

– Samarbetet kunde faktiskt inte vara bättre. De är väldigt tillgängliga och lätta att få tag på, både på telefon och mejl. Eller så går vi bara tvärs över gatan, för där har de sitt kontor. Det är väldigt smidigt.

Redan från start var intresset för Snabbdoktor stort. Efter drygt tre månader hade närmare 2 000 patienter listat sig.

– Jättekul! Roligt är också att hälsovalet i Region Sörmland tycker att vårt koncept stämmer väl med regeringens proposition Nära vård, för en reformering av primärvården.