Visby Skenet 1, Visby

Skenet 1 är en fastighet med hög standard, belägen i det populära Visborgsområdet. En ombyggnation av fastigheten har tilldelats ett hedersomnämnande av Region Gotlands arkitekturpris.

Felanmälan

Om du har upptäckt ett fel i din lokal eller fastighet så anmäler du det här. OBS! Akuta fel, som exempelvis vattenläckage, ska anmälas direkt på telefon.

Telefon dagtid: 020 - 23 23 10

Jourtelefon: 020 - 23 23 10

Fakta

  • Fastighetsbeteckning: Visby Skenet 1, Visby
  • Visborgsallén 22-32, Regementsgatan 1-7, Visby
  • Byggår / Ombyggnadsår: 1942/1986/2009/2010
  • Area: 5 045 kvm
  • Ägare: Stenvalvet 238 Visby Skenet AB
  • Fastighetstyp: Utbildning

Skenet 1 är uppförd 1942 och har en yta på 5 045 kvm. Det finns ett flertal byggnader på fastigheten. Dessa har renoverats och byggts om i flera etapper under årens lopp, senast 2020 då huset byggdes om från kontorslokal till skola. I fastigheten bedrivs nu förskola och grundskola för 530 elever på mellan – och högstadienivå.

Ombyggnationen utfördes så att byggnaden bevarades med den ursprungliga arkitektoniska stilen, vilket bidragit till att projektet fick ett hedersomnämnande i samband med utdelandet av Region Gotlands arkitekturpris 2022. Projektet är ett utmärkt exempel på hur man kan ta vara på en gammal byggnad och anpassa den till en helt ny verksamhet. En del av motiveringen löd enligt följande: Med hedersomnämnandet vill prisjuryn främst lyfta fram projektets väl genomförda målsättning att så långt möjligt bevara och förstärka byggnadens befintliga kvaliteter så som byggnadens yttre strama och industriella karaktär, och samtidigt skapa en väl fungerande skolmiljö, uppskattad av både elever och personal.

I området där fastigheten lär belägen låg tidigare P18:s regemente. Sedan det avvecklades i början av 2000-talet har myndigheter, skolor och vårdföretag flyttat in i byggnaderna. Bebyggelsen i området består av äldre hus vilket gör att området har en historisk charmig karaktär. Att det finns så många hyresgäster som bedriver olika typer av verksamheter bidrar till att det är mycket liv och rörelse i området. I närheten finns lunchrestauranger, gym, matbutik och naturreservat och dessutom ligger det fina promenad- och cykelvägar runt om hela P18.

Kontaktperson för frågor

Anna Ejenstam Marknadsområdes­ansvarig

Det här finns i området

Omgivning

Trevligt livfullt område med många olika verksamheter, och nära till natur och promenadstråk.

Kommunikation

Bra bussförbindelser och cykelvägar till Visby samt närområden. Cirka 15 minuters promenad till centrala Visby.

Service

Flera handelscentrum ligger inom kort avstånd, med shopping och restauranger.

Parkering

Parkering finns i anslutning till fastigheten.

Lediga lokaler

Skicka felanmälan

Om du har upptäckt ett fel i din lokal eller fastighet så anmäler du det här.
OBS! Akuta fel, som exempelvis vattenläckage, ska anmälas direkt på telefon.