Sätter guldkant på vardagen

En finsk pargunga, stor trädgård och möjlighet till uteliv. Det är några saker som gör att de äldre trivs på boendet Attendo Fortuna-Onnela som ligger strax utanför Uppsala.

Ett litet äldreboende med 40 platser där en del av de boende är finskspråkiga. 2022 fick Attendo Fortuna-Onnela Stenvalvets Lilla Extra. Ett stipendium som lyfter fram insatser som med små medel sätter guldkant på vardagen. Den här gången var det en finsk pargunga.

– Jag kallar det för en Madicken-gunga. Den har två bänkar, mitt emot varandra. Vår personal har länge velat att vi skulle ha en sådan eftersom den är väldigt vanlig i Finland, säger Maria Probst, verksamhetschef.

Gungan som står på innergården används flitigt. Många av de boende har haft en pargunga när de växte upp och den väcker många minnen och tankar.

– Hos oss finns finskspråkig personal. Det betyder jättemycket. De äldre blir lugnare och tryggare när det är enkelt att kommunicera. Vi firar finska traditioner, har finsk mat och så vidare. Det är viktiga delar i att våra boende med finsk bakgrund trivs så bra.

Attendo Fortuna-Onnela har ett särskilt koncept och inriktning, utevistelse och trädgård. – Vi har valt att ligga lite utanför city eftersom det ger oss möjlighet att ha en stor och väldigt fin trädgård. Där tycker våra boende att det är trevligt att påta och fixa.

Maria uppskattar Stenvalvets engagemang i att göra boendet ännu bättre.

– Stenvalvet är lyhörda och lätta att samarbeta med. När behov finns, t ex att måla om, tar de tag i saker direkt. Vi har en personlig kontakt som är lätt att få tag på. Är det något hon inte vet tar hon reda på det och återkopplar alltid jättesnabbt.

Ibland kan det uppstå frågor kring vem som ska stå för vad när det gäller ansvar och kostnader. Hyresvärd eller hyresgäst.

– Då är det bra att det finns en gränsdragningslista som gör fördelningen mellan oss och Stenvalvet tydlig. Och om det ändå skulle vara oklart, ja då delar vi. Det blir liksom aldrig några diskussioner. Stenvalvet gör verkligen det som behövs i fastigheten.

De senaste två åren har flera nya äldreboenden byggts på kort tid i Uppsala. Många boendeplatser har stått tomma.

– Även vi har haft tomma platser, men nu är vi fullbelagda. Det känns verkligen jätteroligt.

Vi har blivit fler medarbetare och behövde därför bygga en ny, större personalmatsal. Även här var Stenvalvet en bra samarbetspartner.

Thomas Rademyr, ekonomichef

Med Stenvalvets lyhördhet och engagemang för verksamhetens behov har vi kunnat lösa utmaningarna i projektet

Magnus Domberg, lokalstrateg

Stenvalvet tar alltid problem på allvar och kommer snabbt med lösningar

Björn Övermark, fastighetschef

Björn Övermark, fastighetschef

Mahmoud Almohtasib, ägare