Stenvalvet – från stenåldern fram till idag
Stenvalvet tillhör ett av de äldre företagen i branschen. Bolaget grundades 2010 och vår historia sträcker sig ända tillbaka till när Byggnadsstyrelsen avvecklades 1993.
Stenvalvet tillhör ett av de äldre företagen i branschen. Bolaget grundades 2010 och vår historia sträcker sig ända tillbaka till när Byggnadsstyrelsen avvecklades 1993.
Fram till 1993 ägde och förvaltade Byggnadsstyrelsen flertalet fastigheter som var uthyrda till svenska statliga myndigheter. Efter ett riksdagsbeslut 1993 avskaffades monopolet och fyra nya enheter tog över Byggnadsstyrelsens ansvar.
1997 bildades Stenvalvet av Vasakronan i samband med förvärvet av 188 fastigheter från statliga Vasakronan. Stenvalvets affärsidé var att långsiktigt äga och förvalta väl underhållna kontorsfastigheter, centralt belägna i orter över hela Sverige, och hyra ut dem till hyresgäster med hög kreditvärdighet.
Samtidigt som Stenvalvet bildades förvärvade Credit Suisse First Boston i konsortium med Femte AP-Fonden och Crown North Corp 49 % av Stenvalvet. 1998 förvärvade Credit Suisse First Boston resterande del av Vasakronans ägande och ägde då 90 %. Vid utgången av 1998 uppgick fastighetsbeståndets värde till 5 mdkr.
Vid utgången av 1999 var 94 % av Stenvalvets kontraktsvärde hänförligt till statliga hyresgäster så som polis-, domstols-, åklagar- och skattemyndigheter fördelat på 95 kommuner. Stenvalvet valde att i huvudsak ha en egen förvaltningsorganisation med lokal närvaro på de flesta av bolagets marknader.
Credit Suisse First Boston (90 %) och Femte AP-Fonden (10 %) hade planer på att börsnotera Stenvalvet, men sålde i stället bolaget till GE Capital Real Estate 2001 – Stenvalvet upphörde då och ingick i GE Capital Real Estate Nordic.
GE Capital Real Estate Nordic bildade Roxanne Fastighetsfond AB bestående av samhällsfastigheter från deras befintliga bestånd. Ägare var GE Capital Real Estate, Folksam, KPA Pensionsförsäkring, Kåpan Pensioner, Vattenfalls Pensionsstiftelse samt Stiftelsen för Strategisk Forskning.
Den 1 april 2010 bildades Lönnbacken Fastigheter AB av Alecta, AI Pension (fd Arkitekternas Pensionskassa) och Kyrkans Pensionskassa. Den första styrelsen bestod av Lennart Schönning som ordförande, Kent Jonsson från Alecta, Mats Guldbrand från Arkitekternas Pensionskassa och Christina Rogestam från Kyrkans Pensionskassa. VD var Magnus Edlund.
Företagets affärsidé var att förvärva, förvalta och aktivt utveckla äldreboendefastigheter i Stockholm och Mälardalen. Ambitionen var att under två till tre år uppnå en fastighetsvolym om ca 2 mdkr som skulle att skapa bra avkastning för ägarnas medlemmar.
2012 beslutades att utöka affärsidén till att omfatta övriga samhällsfastigheter och vid årets utgång hade man förvärvat fastigheter till ett värde av 2,5 mdkr.
2013 förvärvades en stor portfölj vårdcentraler från Region Skåne. Hittills hade investeringar för drygt 3 mdkr gjorts i Dalarna, Mälardalen, Skåne och Umeå.
Resan från Lönnbacken till Stenvalvet
Christina Rogestam har fått den smickrande titeln Stenvalvets urmoder. Hon var med i styrelsen för Kyrkans Pensionskassa från det att den startade 1999 och skulle där ta ansvar för kyrkans anställda och deras pensioner. Vid sidan av ränteförvaltning började de diskutera andra placeringsmöjligheter och kom in på fastighetsmarknaden. Tillsammans med Alecta, Arkitekternas Pensionskassa och Kyrkans Pensionskassa bildades Lönnbacken.
2014 förvärvade Lönnbacken Roxanne Fastighetsfond AB bestående av 34 fastigheter till ett värde av 3 mdkr med hyresgäster som Länsstyrelser, Polisen, Sveriges Domstolar, Skatteverket, Kriminalvården och Energimyndigheten. Lönnbacken, som genom förvärvet fördubblades, ägdes nu av fem institutionella investerare; de ursprungliga ägarna; Alecta, AI Pension och Kyrkans Pensionskassa samt de nytillkomna ägarna Kåpan Pensioner och Stiftelsen för Strategisk Forskning.
2014 bytte Lönnbacken Fastigheter AB namn till Fastighets AB Stenvalvet. Roxanne ägde namnet Stenvalvet och med Roxanne kom fastigheter som hängt med ända sedan det ursprungliga Stenvalvet. Namnet ansågs mer passande för ett stabilt bolag som skulle förvalta den typen av fastigheter. Bolaget hade nu kontor i Eskilstuna, Kalmar, Stockholm och Skövde.
Stenvalvets första VD – entreprenören
Magnus Edlund var VD från det att bolaget grundades 2010 fram till 2020. Magnus hade en gedigen bakgrund inom fastighetsbranschen och under sin tid som VD var han ansvarig för uppbyggnaden av organisationen, finansiering, affärs- och projektutveckling.
2015 bytte bolaget fastigheter med Norrporten, lämnade Östersund och erhöll fastigheter i Växjö.
Stenvalvet flyttade Stockholmskontoret till Adolf Fredriks Kyrkogata 2 och öppnade kontor i Falun och Malmö.
2016 renodlades beståndet och man sålde 14 fastigheter i 13 kommuner, merparten i Skåne och Dalarna. Stenvalvet genomförde även ett antal förvärv i bl a Mariestad, Vänersborg och Älvsjö samt en fastighet i Farsta med byggrätt för äldreboende.
2017 fortsatte Stenvalvet att växa i Borlänge, Jönköping och Umeå samt Norrtälje, Skåne, Strängnäs och Täby. Under året bytte man fastigheter med Hemsö, Stenvalvet lämnade Göteborg och erhöll 9 fastigheter på orterna Eskilstuna, Jönköping, Strängnäs och Växjö.
2018 förvärvades Athena, den hitintills största fastigheten, om 50 000 kvm i Örebro för 823 mkr och bolaget öppnade kontor på orten.
Stenvalvet lanserade ett certifikatprogram för att utöka finansieringskällorna.
2019 sålde Alecta och AI Pension sina andelar i Stenvalvet till övriga delägare och bolaget ägdes nu av Kåpan Pensioner, Kyrkans Pensionskassa samt Stiftelsen för Strategisk Forskning. Styrelsen bestod då av ordförande Dag Klackenberg samt styrelseledamöterna Ingalill Berglund, Marie Giertz, Ann Grevelius, Thomas Holm samt Hans Rydstad.
Ett MTN-program lanserades med ett rambelopp om 5 mdkr. Man emitterade företagsobligation och tilldelades kreditbetyget investment grade av Nordic Credit Rating.
Bolaget projektstartade ombyggnationen av det gamla Myntverket i Eskilstuna till Eskilstuna Tingsrätt.
Förvärv av fastigheter i Fagersta, Hässleholm, Ronneby, Skövde, Stockholm och Växjö genomfördes.
Bolaget projektstartade ombyggnationen av en grundskola i Sickla till Jensen Education.
Stenvalvet emitterade företagsobligationer inom ramen för det nystartade MTN-programmet samt genomförde en emission av en icke säkerställd obligation med en volym om 800 mkr.
Stenvalvets andra VD – ingenjören
2020 tillträdde Maria Lidström som VD för Stenvalvet. Hon kom närmast från Humlegården Fastigheter och hade en civilingenjörsexamen i väg- och vattenbyggnad från Luleå tekniska universitet.
2021 sålde Kåpan Pensioner sina andelar i Stenvalvet till Kyrkans Pensionskassa och Stiftelsen för Strategisk Forskning via hembud, efter att de försökt sälja till SBB.
Bolaget förvärvade 10 fastigheter under året och antalet fastigheter uppgick vid årets slut till 120. Man emitterade obligationer inom ramen för MTN-programmet om totalt 2 200 mkr, varav en grön obligation.
Stenvalvet tilldelades ett hedersomnämnande i samband med utdelandet av Region Gotlands arkitekturpris 2022. Priset gick till Stenvalvet och Innovitaskolan för ombyggnaden av en kontorsbyggnad till skola.
2022 såldes en portfölj om totalt 13 fastigheter inom särskilda boenden i Stockholm/Mälardalen, Dalarna och Skåne för ca 2,1 mdkr till Altura (NREP). Under året tillträdde bolaget en skolfastighet i Götene.
Stenvalvet färdigställde en skolgård på taket till Internationella Engelska Skolan i Älvsjö. I bygget av den 1 100 kvm stora skolgården gjordes många klimatsmarta val då stort fokus låg på hållbarhet kring materialvalen.
Under året förvärvades fastigheter i Umeå, Uppsala och Örebro samtidigt som fastigheterna Vapnet 1 & 2 i Eskilstuna avyttrades till Fortifikationsverket.
Hållbarhet är en av fyra hörnstenar i vår strategi och en självklar och integrerad del av affärsverksamheten. Som en långsiktig aktör vill vi vara en del av samhällsutvecklingen och skapa värde för alla våra intressenter, samtidigt som vi tar ansvar för den påverkan våra beslut och vår verksamhet har på samhället och miljön.
Mer om vårt hållbarhetsarbeteStenvalvet är specialister på samhällsfastigheter. Genom att samarbeta nära och långsiktigt med våra hyresgäster är vi med och formar välfärdssamhället. Vårt bidrag är att förvalta och utveckla fastigheter så att de passar dagens och morgondagens behov.
Mer om vårt erbjudande och kunderTillsammans med våra kunder vill vi bidra till ett välfärdssamhälle i ständig utveckling. Vi både utvecklar befintligt bestånd och söker ständigt efter mark och byggnader i attraktiva lägen för att kunna utveckla nya projekt för samhällets bästa.
Mer om våra projekt