Stenvalvet – från stenåldern fram till idag

Stenvalvet tillhör ett av de äldre företagen i branschen. Bolaget i sin nuvarande form grundades 2010 men vår historia sträcker sig ända tillbaka till när Byggnadsstyrelsen avvecklades 1993.

I tidernas begynnelse

Fram till 1993 ägde och förvaltade Byggnadsstyrelsen flertalet fastigheter som var uthyrda till svenska statliga myndigheter. Efter ett riksdagsbeslut 1993 avskaffades Byggnadsstyrelsen och fyra nya enheter tog över ansvaret.

  • Akademiska Hus – universitet och högskolor
  • Statens Fastighetsverk – utlandsfastigheter, kungliga slott, regeringsbyggnader och kulturhistoriska byggnader
  • Statens Lokalförsörjningsverk – stabs- och servicemyndighet
  • Vasakronan – kommersiella fastigheter

1997

1997 bildades ett bolag med namnet Stenvalvet av Vasakronan i samband med strukturaffärer och förvärvet av 188 fastigheter från statliga Vasakronan. Stenvalvets affärsidé var att långsiktigt äga och förvalta väl underhållna kontorsfastigheter, centralt belägna i orter över hela Sverige, och hyra ut dem till hyresgäster med hög kreditvärdighet.

1998

Samtidigt som Stenvalvet bildades förvärvade Credit Suisse First Boston i konsortium med Femte AP-Fonden och Crown North Corp 49 % av Stenvalvet. 1998 förvärvade Credit Suisse First Boston resterande del av Vasakronans ägande och ägde då 90 %. Vid utgången av 1998 uppgick fastighetsbeståndets värde till 5 mdkr.

1999

Vid utgången av 1999 var 94 % av dåvarande Stenvalvets kontraktsvärde hänförligt till statliga hyresgäster så som polis-, domstols-, åklagar- och skattemyndigheter fördelat på 95 kommuner. Stenvalvet valde att i huvudsak ha en egen förvaltningsorganisation med lokal närvaro på de flesta av bolagets marknader.

Roxanneportföljen

Ägarna Credit Suisse First Boston och Femte AP-Fonden hade planer på att börsnotera dåvarande Stenvalvet, men sålde i stället bolaget till GE Capital Real Estate 2001 – Stenvalvet upphörde och ingick i GE Capital Real Estate Nordic.

GE Capital Real Estate Nordic bildade Roxanne Fastighetsfond AB bestående av samhällsfastigheter från deras befintliga bestånd. Ägare var GE Capital Real Estate, Folksam, KPA Pensionsförsäkring, Kåpan Pensioner, Vattenfalls Pensionsstiftelse samt Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Dagens Stenvalvet bildades

Den 1 april 2010 bildades Lönnbacken Fastigheter AB av Alecta, AI Pension (fd Arkitekternas Pensionskassa) och Kyrkans pension (fd Kyrkans Pensionskassa).

Företagets initiala affärsidé var att förvärva, förvalta och aktivt utveckla äldreboendefastigheter i Stockholm och Mälardalen. Ambitionen var att under två till tre år uppnå en fastighetsvolym om ca 2 mdkr som skulle att skapa bra avkastning för ägarnas medlemmar.

2012

2012 beslutades att utöka affärsidén till att omfatta övriga samhällsfastigheter och vid årets utgång hade man förvärvat fastigheter till ett värde av 2,5 mdkr.

2013

2013 förvärvades en stor portfölj vårdcentraler från Region Skåne. Hittills hade investeringar för drygt 3 mdkr gjorts i Dalarna, Mälardalen, Skåne och Umeå.

Gemensam definition

Samhällsfastigheter är ett förhållandevis nytt segment på fastighetsmarknaden.
En gemensam definition sattes 2014, efter att MSCI initierat samarbete med ett flertal aktörer däribland Lönnbacken.
”Fastighet som brukas till övervägande del av skattefinansierad verksamhet och är specifikt anpassad för samhällsservice”

Resan från Lönnbacken till Stenvalvet

Christina Rogestam har fått den smickrande titeln Stenvalvets urmoder. Hon var med i styrelsen för Kyrkans pension från det att de startade 1999 och skulle ta ansvar för kyrkans anställdas pensioner. Vid sidan av ränteförvaltning började de diskutera andra placeringsmöjligheter. De kom in på fastighetsmarknaden och bildade Lönnbacken tillsammans med Alecta och Arkitekternas Pensionskassa.

2014

2014 förvärvade Lönnbacken Roxanne Fastighetsfond AB bestående av 34 fastigheter till ett värde av 3 mdkr med hyresgäster som Länsstyrelser, Polisen, Sveriges Domstolar, Skatteverket, Kriminalvården och Energimyndigheten. Lönnbacken, som genom förvärvet fördubblades, utökade nu ägarkretsen till fem institutionella investerare; de ursprungliga ägarna; Alecta, AI Pension och Kyrkans pension samt de nytillkomna ägarna Kåpan Pensioner och Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Vid förvärvet ingick även bolagsnamnet Stenvalvet som legat vilande sedan det ursprungliga Stenvalvet förvärvades av GE Capital Real Estate. 2014 tog därför Lönnbacken Fastigheter AB namnet Fastighets AB Stenvalvet. Namnet ansågs mer passande för ett stabilt bolag som skulle förvalta den här typen av fastigheter. Bolaget hade nu kontor i Eskilstuna, Kalmar, Stockholm och Skövde.

2015

2015 bytte bolaget fastigheter med Norrporten, lämnade Östersund och erhöll fastigheter i Växjö.

Stenvalvet flyttade Stockholmskontoret till Adolf Fredriks Kyrkogata 2 och öppnade kontor i Falun och Malmö.

2016

2016 renodlades beståndet och man sålde 14 fastigheter i 13 kommuner, merparten i Skåne och Dalarna. Stenvalvet genomförde även ett antal förvärv i bl a Mariestad, Vänersborg och Älvsjö samt en fastighet i Farsta med byggrätt för äldreboende.

2017

2017 fortsatte Stenvalvet att växa i Borlänge, Jönköping och Umeå samt Norrtälje, Skåne, Strängnäs och Täby. Under året bytte man fastigheter med Hemsö, Stenvalvet lämnade Göteborg och erhöll 9 fastigheter på orterna Eskilstuna, Jönköping, Strängnäs och Växjö.

2018

2018 förvärvades Athena, den hitintills största fastigheten, om 50 000 kvm i Örebro för 823 mkr och bolaget öppnade kontor på orten.

Stenvalvet lanserade ett certifikatprogram för att utöka antalet finansieringskällor.

2019

2019 sålde Alecta och AI Pension sina andelar i Stenvalvet till övriga delägare och bolaget ägdes nu av Kåpan Pensioner, Kyrkans pension samt Stiftelsen för Strategisk Forskning.

För att ytterligare öka antalet finansieringskällor och nå investerare på obligationsmarknaden lanserades ett MTN-program med ett rambelopp om 5 mdkr. Man emitterade en företagsobligation och tilldelades kreditbetyget investment grade av Nordic Credit Rating.

Bolaget projektstartade byggnationen av ett äldreboende ovanpå tunnelbanestationen i Farsta strand.

Styrelseordförande Dag Klackenberg

Dag Klackenberg har varit Stenvalvets styrelseordförande sedan 2019.

2020

Bolaget projektstartade konverteringen av det gamla Myntverket i Eskilstuna till Eskilstuna Tingsrätt.

Förvärv av fastigheter i Fagersta, Hässleholm, Ronneby, Skövde, Stockholm och Växjö genomfördes.

Bolaget projektstartade konverteringen av en kontors- och lättindustrifastighet till grundskola i Sickla.

Stenvalvet emitterade icke säkerställda obligationer med en volym om 800 mkr.

VD Maria Lidström

2020 tillträdde Maria Lidström som VD för Stenvalvet.

2021

2021 tecknades avtal mellan ägarna, vilket innebar att Kyrkans pension och Stiftelsen för Strategisk Forskning köpte Kåpan Pensions andelar i Stenvalvet. Ägarfördelningen har sedan dess varit att Kyrkans pension äger 69 % och Stiftelsen för Strategisk Forskning 31 %.

Bolaget förvärvade 10 fastigheter under året och antalet fastigheter uppgick vid årets slut till 120. Man emitterade obligationer inom ramen för MTN-programmet om totalt 2 200 mkr, varav en grön obligation.

2022

Stenvalvet tilldelades ett hedersomnämnande i samband med utdelandet av Region Gotlands arkitekturpris 2022. Priset gick till Stenvalvet och Innovitaskolan för ombyggnaden av en kontorsbyggnad till skola.

2022 såldes en portfölj om totalt 13 fastigheter inom särskilda boenden i Stockholm/Mälardalen, Dalarna och Skåne för ca 2,1 mdkr till Altura (NREP).

2023

Under året förvärvades fastigheter i Umeå, Uppsala och Örebro samtidigt som fastigheterna Vapnet 1 & 2 i Eskilstuna avyttrades till Fortifikationsverket.

Man emitterade en grön icke säkerställd obligation om 500 mkr.

Kåbo fastighet i Uppsala

2024

Livia Västerås

Livia 15, Västerås

Stenvalvet genomförde flera stora utvecklingsprojekt bland annat för Skatteverket i Västerås där utbildningslokaler konverterades till offentligt kontor.

Apeln Jönköping

Apeln 37, Jönköping

Och i Jönköping där gamla kammarrätten konverterades till offentligt kontor för Jönköpings kommun.

En prisad fastighetsportfölj

Under 2024 vann Stenvalvet MSCI European Property Investment Award för bäst presterande specialistportfölj på den svenska marknaden med den högsta totalavkastningen i fastighetssektorn årligen över tre år.

* Totalavkastning 2021-2023 enligt MSCIs definition

MSCI

Stenvalvet idag

15,9 mdkr
fastighetsvärde
108 st
fastigheter
593 tkvm
uthyrningsbar area

Mer om Stenvalvet

Fokus på hållbarhet

Hållbarhet är en av fyra hörnstenar i vår strategi och en självklar och integrerad del av affärsverksamheten. Som en långsiktig aktör vill vi vara en del av samhällsutvecklingen och skapa värde för alla våra intressenter, samtidigt som vi tar ansvar för den påverkan våra beslut och vår verksamhet har på samhället och miljön.

Mer om vårt hållbarhetsarbete

Vi utvecklar fastigheter idag för samhället imorgon

Stenvalvet är specialister på samhällsfastigheter. Genom att samarbeta nära och långsiktigt med våra hyresgäster är vi med och formar välfärdssamhället. Vårt bidrag är att förvalta och utveckla fastigheter så att de passar dagens och morgondagens behov.

Mer om vårt erbjudande och kunder

Allt hos oss börjar hos våra kunder

Tillsammans med våra kunder vill vi bidra till ett välfärdssamhälle i ständig utveckling. Vi både utvecklar befintligt bestånd och söker ständigt efter mark och byggnader i attraktiva lägen för att kunna utveckla nya projekt för samhällets bästa.

Mer om våra projekt