Ersta Lydiahemmet,
vård- och omsorgsboende

2016 förvärvades Kv. Gåsö, en fastighet med mycket bra läge intill torget i Farsta Strand, utanför Stockholm. Farsta strands tunnelbanestation under byggnaden, en Coopbutik och en byggrätt för ett vård- och omsorgsboende var förutsättningar och möjligheter vi såg.

Genom ett gott samarbete med vår hyresgäst Ersta diakoni och Liljewall arkitekter har vi utvecklat en tillbyggnad om 54 lägenheter samt en dagverksamhet.

Påbyggnaden är utformad helt i trä och innehåller lösningar som bidrar till en god arbetsmiljö och framför allt lokaler som är utformade för att stödja funktionsvariationer, ge lugn och trygghet och ge förutsättningar för delaktighet och gemenskap.

Ersta diakoni flyttade in i lokalerna under februari 2020.

Gemenskap är ett av värdeorden för vård- och omsorgsboendet. Med utrymmen för olika aktiviteter, ett karibisk ljus- och solrum, stora inglasade balkonger och en rymlig terrass i anslutning till lummig natur finns det möjlighet att umgås med andra eller möjlighet till att iaktta på sina egna villkor.

 

Ett stort matsal i husets kärna kan användas av båda avdelningarna samtidigt eller delas av med hjälp av vikväggen. Från matsalen når man våningsplanets stora balkong.

 

På balkongerna finns gott om plats att umgås och få utblick mot grönska.

 

Gemensamma delar och de rymliga lägenheterna är planerade utifrån forskning kring äldres behov och demenssjukdomar. Några exempel är färgsättningen som är lugn, lägenhetsdörrar och hörn är kontrasterande, belysningen är bländfri.

Personalen har god översikt mellan avdelningarna nattetid.

 

Lägenheterna är ca 30 m2 med låga fönster så att utblick från sängen är möjlig. Möjligheter kring flexibel möblering finns också.

 

Under slutet av 2021 ser vi fram emot att bygga den stora uteplatsen som ska sluta an mot grönskan i söder.

Best Practice

“Det här är ett av de bästa exempel på äldreboende vi har idag. Att bygga äldreboende ovanpå tunnelbana tycker jag fångar många hållbara aspekter på olika sätt.”

Linda Kjällén, Hållbarhetsexpert , Gatun Arkitekter

Under Samhällsfastighetsdagen 2020 blev Ersta Lydiahemmet omnämnt som Best Practice av Linda Kjällén, hållbarhetsexpert på Gatun Arkitekter och tidigare certifieringschef på SGBC, erfarenheter vilket gör Linda van att se och lyfta fram goda exempel/projekt – speciellt hållbara sådana.

Nominering till Årets Vård- och omsorgsbyggnad

Vi är stolta att vårt äldreboende Lydiahemmet i Farsta blivit nominerat till årets Vård och omsorgsbyggnad.

Flera objekt var nominerade, men det blev Lydiahemmet tillsammans med tre andra vård- och omsorgsbyggnader på olika platser i landet som blev utvalda som finalister. En offentlig omröstning där alla som har velat har kunnat gå in och rösta på sin favorit.

Domarnas motivering:

“The wooden structure and wooden facade make the building environmental friendly.”

“Boendet är ett intressant och välgestaltat exempel på hur man i en urban miljö i centralt läge kan tillskapa ett vård- och omsorgsboende.”