Inomhusklimat och ventilation

De flesta av oss trivs bäst vid cirka 20-21 grader, men hur klimatet upplevs är individuellt. Stenvalvets riktlinjer för inomhustemperatur vintertid är 20-21°C i förskolor och skolor och 21°C i kontorslokaler. För vårdlokaler och äldreboende gäller 22°C. I lokaler med komfortkyla är riktlinjen 25 °C sommartid.

Värme och kyla regleras centralt i fastigheten med hänsyn till temperaturen utomhus. Hur inomhusklimatet upplevs påverkas bland annat av hur möbler och arbetsplatser är placerade. Undvik att placera möbler eller arbetsplatser närmre än en meter från ytterväggar och stora fönster då dessa kan upplevas som dragiga eller kalla. Placera heller inte möbler framför radiatorer eller ventilationsdon – lämna åtminstone ett utrymme på cirka 15 cm. Placera inte värmekällor eller apparater som lampor, datorer och skrivare nära termostater då dessa kan göra att värmen stängs av. Täck inte heller för galler under fönster där luften ska flöda fritt.

Luften inomhus kan vintertid ibland uppfattas som torr. Gröna växter och akvarium är både trevliga att titta på och kan bidra till att höja luftfuktigheten på ett naturligt sätt. Det som ibland uppfattas som dålig luft eller en känsla av brist på syre beror ofta på att det är lite för varmt i lokalen. Kontrollera då hur eventuella termostater är inställda.

Varmt sommarväder kan också ge upphov till höga inomhustemperaturer om fastigheten saknar komfortkyla. För att få det lite svalare kan man stänga ute värmen genom att hålla fönster och dörrar stängda och dra för persienner och gardiner i de fönster där solen lyser in.

 

När det blir kallt ute, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det ta lite tid innan värmesystemet i fastigheten anpassar sig. Ett kallt element behöver dock inte betyda att något är fel, det är temperaturen i rummet som är viktig. Börja därför alltid med att mäta den.

Våra lokaler har ofta mekanisk ventilation vilket innebär att vädring inte behövs. Ventilationsanläggningen är normalt avstängd nätter och helger av miljöskäl. Om luften upplevs som instängd kan man snabbt vädra ur med tvärdrag under några minuter. Lämna inte dörrar eller fönster på glänt då det försämrar ventilationens funktion.

Ventiler och don måste rengöras med jämna mellanrum och det är ni som hyresgäst som ansvarar för det. Ta för vana att rengöra ventiler och don minst två gånger om året. Detta görs bäst genom att försiktigt torka av eller dammsuga deras utsidor.

En ikon med ett hus

Hitta information om din fastighet

Letar du efter en specifik fastighet? Klicka gärna på knappen nedan.